Ärinõustamisega põimub järjest enam valdkondi, mis ei seondu kitsa konkreetse õigusharuga, kuid eeldavad juristi laiemat pilku.  Vastutustundliku ettevõtluse praktikad on hea näide sellest, kirjutab advokaadibüroo RASK partner Annika Vait. Kui siiani on Eestis kestlike valikute teema eelkõige puudutanud riigihangete korraldajaid, siis lähiaastatel laieneb see järjest enam ka erasektorisse. Eriti oluline on see nii riigihangetel osalevatele kui ka rahvusvahelist koostööd tegevatele ettevõtetele.

Kuigi kestlikkuse ja täpsemalt keskkonna, sotsiaalse ja juhtimisstandardeid ühendava ESG temaatika saab üha enam kõlapinda, siis tõenäoliselt siiski mitte veel piisavalt. Tihti ei mõisteta, et kui täna on veel tegemist suuresti vabatahtlikkuse alusel toimivaga, siis Eestis hakkavad suurematele ettevõtetele erinevad ESG-ga seotud nõuded juba lähiaastatel kohustuslikena kehtima.

Riigihangete õigusvaldkond on kestlikkuse teenäitaja
Ärinõustamise praktikas on juba näha, et kestlikkuse teemadele pööratakse järjest enam tähelepanu ja sellel on otsene mõju äriliste valikute tegemisel. Seda nii personalipoliitikates, koostööpartnerite kui klientide valikul, töötajaskonnale ja koostööpartneritele eetikareeglite kehtestamisel jne. Eesti ühiskond ja ärikultuur on selles osas arenemas. Siinkohal saab teatud määral teenäitajaks lugeda riigihangete õiguse valdkonda, kus sotsiaalsed kriteeriumid on juba üle viie aasta olnud seaduses, teatud hangetes on alates 2021. aastast olnud kohustuslik ka keskkonnahoidlikke kriteeriumite rakendamine. Tasapisi harjutatakse ka väärtuspõhist hindamist paremini rakendama.

Üha enam vajavad ettevõtted ärinõustamisel laia haaret ning elementaarseks on saamas see, et professionaalse ärinõustaja silmaring hõlmab muu hulgas ka vastutustundliku ettevõtluse valdkonna teadmisi. Seetõttu on ka RASK liitunud vastutustundliku ettevõtluse foorumiga (VEF). Usume positiivsesse eeskujusse. Loodame, et meie liikmeks astumine ärgitab nii teisi advokaadi- ja õigusbüroosid kui ka meie häid kliente ja koostööpartnereid vastutustundliku ettevõtluse peale mõtlema ja foorumiga liituma.

Ettevõtete praktiline küsimus, kuidas ennast hinnata
Vastutustundlik ettevõtlus on ettevõtte majandusliku, keskkonna ja sotsiaalse mõõtme loomulik ja vabatahtlik lõimimine ettevõtte igapäevategevustesse, juhtimisse ja äristrateegiasse. Aga praktikas on ettevõtetel küsimus, kuidas hinnata oma praegust taset ning selleks on lisaks nõustajatele olemas ka lihtsam viis. Vastutustundliku ettevõtluse indeks on Eestis vanim kasutusel olev ESG tööriist. Sisuliselt hinnatakse selle raames, kas ja millisel määral vastab ettevõtte tegevus ESG nõuetele.

VEFi indeksi metoodika on spetsiaalselt välja töötatud koostöös rahvusvaheliste ekspertidega, järgides nii ÜRO üleilmse kokkuleppe põhimõtteid, ESG hindamisraamistikke kui ka ÜRO kestliku arengu eesmärke. Osalejatel tuleb vastata nii kliima ja keskkonna, valitsemise kui ka ühiskonda ja sotsiaalset keskkonda puuduvatele küsimustele. Tegemist on kasuliku tööriistaga, saamaks spetsialistide hinnang ettevõtte ESG tasemele kui ka õppimaks saadud tagasisidest, et edasi areneda.

RASK on ise selle läbi teinud, et teaks ka, kuidas teistele paremini toeks olla. Tänavu saadud hõbemärgis annab kindluse, et oleme õigel teel. Aga miks?

Meie jaoks on oluline mõelda laiemalt ning olla ühiskonnas aktiivne kaasamõtleja ja selles vaates on iseenesest mõistetav arusaam, et ettevõtlus peab olema vastutustundlik. Läbimõeldus ja süstemaatilisus on osa normaalsest juhtimiskultuurist, samuti ka sotsiaalne vaade ja keskkonnaga arvestamine. Seega ei olnud pikka kaalumist ei Vastutustundliku Ettevõtluse Foorumiga liitumise ega indeksis osalemise osas.

VEFi kaudu saame olla paremini kursis vastutustundliku ettevõtluse valdkonna uudiste ja arengutega. Kuuleme asjatundjatelt headest praktikatest ja näidetest. Ainuüksi VEFi võrdse kohtlemise ja heaolu töörühmas osalemise kaudu oleme tänaseks palju kasulikku juurde õppinud, mida rakendada nii meie enda kontoris, igapäevases ettevõtluses kui ka teisi nõustades.

Võta ühendust:

Annika Vait
RASK Advokaadibüroo partner, vandeadvokaat
annika.vait@rask.ee

Soovid rohkem infot indeksi või foorumi kohta? Kirjuta aadressile vef@csr.ee.